Rijswijkers vieren Stadsvisiefeest

Honderden Rijswijkse inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente vierden samen op 8 oktober de start van de uitvoering van de Stadsvisie Rijswijk 2030. Op 27 verschillende plekken in winkelcentrum In de Bogaard konden inwoners kennismaken en meedoen met heel veel activiteiten uit de Stadsvisie.

Veel Rijswijkers hebben meegebouwd aan een gezamenlijk kunstwerk, een groeninitiatief op de kaart van Rijswijk gezet of extra aandacht besteed aan hun gezondheid. Anderen dachten mee over de toekomst van het Wilhelminapark en In de Bogaard. Op allerlei manieren hebben jong en oud een enthousiaste bijdrage geleverd aan de uitvoering van de Stadsvisie. Ook op het gebied van zorg en welzijn was heel veel te doen. Zo was er aandacht voor burenhulp, eenzaamheidsbestrijding, weerbare jeugd, sport en vrijwilligers. Een estafetteloop waarin deelnemers samen anderhalve (!) marathon met elkaar liepen, bewees dat je niet alles in je eentje hoeft op te lossen. Samen kom je veel verder. Tussendoor waren er verschillende spetterende optredens van jeugdige talenten van Trias. Granny Hiphop bewees dat hiphop een muziekstijl is waarop iedereen beweegt.

De Stadsvisie Rijswijk2030 is gebouwd op de drie pijlers “Betrokken inwoners pakken kansen”, “Groene buitenplaats voor stedelijk wonen” en “Innovatieve katalysator van de regionale economie”. In deze sociale, ruimtelijke en economische pijlers verwacht Rijswijk in de toekomst de grootste ontwikkeling door te maken. De Stadsvisie bouwt voort op de kracht van Rijswijk en haar inwoners. Ook de uitvoering van de Stadsvisie doet de gemeente samen met al haar partners.

Digitale groenloket
Wethouder participatie en duurzaamheid, Marloes Borsboom, gaf tijdens de feestelijke bijeenkomst ook het startsein voor het digitale groenloket. Inwoners en ondernemers met een groen initiatief kunnen hier terecht voor advies en ondersteuning. Mensen die wonen en werken in Rijswijk en een idee hebben om gezamenlijk het groen in de stad een impuls te geven, kunnen terecht bij het groenloket (www.rijswijk.nl/groenloket). Hier kan men terecht voor advies en ondersteuning. Dus heb je een groen idee voor bijvoorbeeld een stukje groene buitenruimte, een buurtmoestuin of verbetering van een park en u wilt dit samen met anderen gaan uitvoeren? Ga dan langs bij het groenloket.

Duurzaamheidsfonds
Het is de eerste keer dat zes initiatiefnemers met een duurzaam plan uit Rijswijk een bijdrage hebben gekregen uit het Duurzaamheidsfonds. De projecten zijn zeer divers, van energie, stadslandbouw en circulaire economie tot natuur en educatie. Het betreft de projecten De Duurzame Wijk-kas, Natuureducatie in het Wilhelminapark, Haagse Zwam op de Rijswijkse kaart, Rijswijks Project Nul op de meter met VvE’s, De Groene Tornado en de Webcam Slechtvalk. Zij ontvangen in totaal 40.000 euro van de gemeente om hun duurzame projecten tot uitvoering te brengen. Het Duurzaamheidsfonds ondersteunt inwoners, bedrijven en organisaties die met hun initiatief concrete veranderingen in gang te zetten. Nieuwe ideeën kunnen worden ingediend voor 1 maart. Meer informatie staat op www.rijswijk.nl/duurzaam.

Burgemeester Aboutaleb
Op maandag 10 oktober spraken burgemeester Bezuijen, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Robbert Nesselaar, expert op het gebied van profilering, met de gemeenteraad over de rol van Rijswijk in de regio. Bezuijen, trotse burgemeester van de snelst groeiende gemeente van Nederland, benoemt het belang van een gezamenlijke agenda voor de regio. Alle gemeenten in de regio voegen kwaliteit toe aan het geheel. Rijswijk neemt een belangrijke plaats in met haar omvangrijke (internationale) bedrijvigheid en de sterkste economie van de regio. Hij stipt ook een aantal wensen kort aan: een goede openbaar vervoerverbinding voor de duurzame, energie neutrale wijk RijswijkBuiten, het aanstellen van station Rijswijk als metropolitaan OV-knooppunt en de ruimtelijke inpassing van de Beatrixlaan met bovenlokale aandacht en financiering.

Metropoolregio
Burgemeester Aboutaleb gaf een prachtig, enthousiasmerend en ook persoonlijk verhaal over de kracht van de regio en de belangrijke plek van Rijswijk daarbinnen. In een vlammende betoog benadrukte hij het belang van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag als economisch samenwerkingsverband. Een goede infrastructuur is daarbij onmisbaar om alle gemeenten aan elkaar te verbinden. Rijswijk vormt daarin een belangrijke schakel. Een stevige dosis ambitie en goede plannen zijn verder nodig om de kracht van de regio te vergroten. Robert Nesselaar voegde toe dat de Stadsvisie Rijswijk2030 een uitstekende basis biedt om de profilering van Rijswijk verder uit te werken.
Al met al gaf de avond genoeg stof tot nadenken.

Foto's Sicco van Grieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.