Het is en blijft een probleem in Moerwijk en andere wijken in Den Haag: de aanwezigheid van ratten. Afgelopen week had ik daarom een groot rattenoverleg op het stadhuis, met vertegenwoordigers van woningcorporaties, ambtenaren, de GGD en de Haagse Milieu Services. We werken samen aan een rattenoffensief. Ook aanwezig was stadsecoloog Martin van den Hoorn, die haarfijn uitlegde waar de bruine rat – de rat die we zien in de stad – vandaan komt en hoe hij hier zo gemakkelijk overleeft.
De bruine rat kwam in de 18e eeuw vanuit Noord-China naar Europa en is in feite dezelfde als de tamme rat die je in een dierenwinkel tegenkomt. Nog een overeenkomst: deze ratten hebben zich optimaal aangepast aan het leven van mensen én bestaan vooral dankzij mensen. Of beter gezegd: dankzij het eten dat we niet netjes opruimen in een prullenbak, ondergrondse afvalcontainer of broodcontainer, maar weggooien in de tuintjes of op straat. We maken er een ratjetoe van.
Ratten zijn bijkans verslaafd aan koolhydraatrijk voedsel en zijn dol op brood. Als wij dus eten op straat gooien, of het nou om religieuze redenen is of uit luiheid, geven wij ze een betere overlevingskans. Wat dat betekent? De stadsecoloog legde het uit: ratten planten zich het hele jaar door voort, werpen gemiddeld drie tot vijf keer per jaar en krijgen gemiddeld zeven jongen per worp. Dat is nog eens gezinsuitbreiding; in korte tijd heb je er aan nageslacht zo een paar honderd bij.
Deze zomer bezocht ik bewoner Conny Ligtvoet in Moerwijk om haar te steunen met haar initiatief: een petitie om meer aandacht te vragen voor het rattenprobleem. Ik schrok van wat ik hoorde op en rond het Heeswijkplein. Inmiddels is er een broodcontainer besteld waar het brood in kan worden gegooid. Het brood wordt daarna hergebruikt als compost. Het is een van de onderdelen om het probleem aan te pakken.
Uiteraard is er aandacht voor handhaving – dat hoort erbij. Inclusief fikse boetes bij heterdaadjes. Ook belangrijk is goede voorlichting, en ‘broodambassadeurs’ die aan andere bewoners uitleggen waarom het niet goed is dat er eten op straat belandt. Tijdens het rattenoverleg zijn er veel belangrijke en soms creatieve ideeën geopperd om het rattenprobleem de kop in te drukken. De uitwerking hiervan komt later dit jaar. Maar het begint bij onszelf: gooi je brood niet weg op straat of in een tuin. We zijn toch niet van de ratten besnuffeld?
Het volgende Haags Kwartiertje is vrijdag 28 september van 9.00 tot 10.00 uur bij Wijkberaad Leyenburg aan de Hoogkarspelstraat 83.