Succesvolle ICT-Challenge over afvalvermindering

Vorige week kwamen 70 Young ICT professionals bij Avalex samen om bij te dragen aan een van de belangrijkste milieudoelstellingen van onze tijd: het verminderen van huishoudelijk afval en het vergroten van de hoeveelheid recyclebaar afval. De deelnemers werden ondergedompeld in het thema afval en grondstoffen.

De dag werd geopend door een inspirerend verhaal van schrijver en voormalig minister van economische zaken, Jan Terlouw. Hij schetste de urgentie van dit maatschappelijke vraagstuk. 
”Je bent pas duurzaam bezig als je de aarde net een beetje beter hebt achter gelaten als je hem hebt aangetroffen,” aldus Jan Terlouw. Hij hield een inspirerend betoog over onze grondstoffen die opraken. Terlouw legde uit dat de urgentie van dit probleem niet altijd direct wordt ervaren door mensen, maar de urgentie is enorm gezien de toenemende welvaart op deze wereld. Hij ziet een mooie taak voor de jongere generatie om het probleem, wat we met name in de laatste 50 jaar met elkaar hebben veroorzaakt, in de komende 50 jaar op te lossen.

“Natuurlijk spelen er economische en politieke factoren mee en is het probleem niet zomaar opgelost, maar het is nu of nooit. Immers, je wilt toch ook een mooie wereld achterlaten voor je kinderen en kleinkinderen?” zo sprak Jan Terlouw de jong professionals motiverend toe. 

Van afval naar grondstof 
Avalex vertelde de deelnemers hoe zij samen met hun gemeenten en inwoners gaan bijdragen aan een afvalloze regio. Dit door onder andere een ander afvalbeleid met daarbij de focus op grondstoffen in te voeren de komende vijf jaar. En door zaken als voorlichting op scholen en bewustwordingscampagnes. Ook de challenge waarbij Avalex 100 gezinnen uitdaagde om 100 dagen afvalvrij te leven is een groot succes zo vertelde Marijke de Vries, Hoofd Communicatie. “Op dit moment zitten de deelnemers die meedoen aan de challenge al op gemiddeld 1,5 kg afval per gezin per week. Ook geven deelnemers aan nadat de 100 dagen voorbij zijn door te gaan met het verminderen en scheiden van afval. Op dit resultaat zijn wij enorm trots en we hopen dat dit een inspiratie is voor andere inwoners.”
De Nederlandse branche organisatie van afval (NVRD) gaf ook aan dat dit 100-100-100 project succesvol is in heel veel gemeenten in Nederland. Maarten Goorhuis, senior beleidsadviseur van de NVRD gaf aan dat er op dit moment in Nederland hard gewerkt wordt aan de doelstelling om in 2020 te komen tot 1000 kg restafval per inwoner per jaar. “In 2025 ligt de doelstelling nog lager, namelijk 30 kg per inwoner per jaar. Nieuwe inzichten en ICT-oplossingen die afvalbedrijven en gemeenten verder kunnen helpen bij het najagen van deze doelstellingen zijn enorm belangrijk,” aldus de opdrachtgever van de ICT-challenge.

Concept “Four Tomorrow”
De ICT professionals brainstormden met elkaar over oplossingen voor afvalvermindering, waar ICT een bijdrage aan zou kunnen leveren. Het idee dat door een vakkundige jury werd verkozen tot het meest innovatieve concept, is het concept “Four Tomorrow”. Geïnspireerd door Jan Terlouw gaven de deelnemers met deze titel aan dat het product is bedoeld voor een betere wereld van morgen. “Het probleem begint bij mensen zelf. Dit ontstaat al bij de prullenbak. Daarom bedachten zij een concept wat bestond uit één vuilniszak met vier “four” compartimenten. Elk gekleurd compartiment is voor een verschillende afvalstroom: rest, PMD, GFT en papier. Als je deze zak weggooit op straat, kan een slimme container door kleurherkenning de zak openscheuren en in de juiste bak in de container legen. Bij de container kun je kiezen of de opbrengsten van de grondstoffen naar een goed (lokaal) doel gaan of dat je ze laat storten op de app. Deze app geeft ook informatie over de locaties van de containers en over de ‘reis’ van grondstoffen. Wat gebeurt ermee nadat het in de bak gaat?”

De jury gaf aan dit het beste idee te vinden, temeer omdat het heel geschikt zou zijn voor hoogbouwlocaties. Dit is vandaag de dag nog steeds een lastig fenomeen gezien het gebrek aan ruimte in huis waardoor afval dus slecht gescheiden wordt. Tijdens het afvalcongres op 5 oktober mogen de deelnemers dit idee pitchen aan alle gemeenten en afvalbedrijven in Nederland, ook worden dan de andere ideeën gepresenteerd. Wie weet komt er een vervolg aan deze geslaagde dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.