Tentoonstelling: 60 eeuwen eten in Den Haag

Op stadsboerderij Op den Dijk is tot en met 2 maart de tentoonstelling ’60 eeuwen eten in Den Haag’ te bewonderen.

Den Haag is een verhaal van zee en duinen. Duizenden jaren geleden maakten mensen al gebruik van de gunstige ligging van dit gebied. Archeologen hebben dan ook veel vondsten gedaan uit het verleden in Den Haag. Hoe is er door de eeuwen heen gegeten in Den Haag? Kunnen archeologen daar ook iets van terugvinden?

In de bodem van Den Haag zijn zaden, botten en pitten gevonden die aantonen wat er 5500 jaar geleden in deze stad gegeten werd. Ook zijn er potten en andere vondsten gedaan die laten zien hoe sommige dingen werden klaargemaakt en waar uit bijvoorbeeld werd gegeten. Uit de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw zijn recepten, menu’s en rekeningen gevonden. Deze vertellen met name wat de rijke mensen aten. Vondsten uit afvalpotten geven ook aan wat er in het verleden gegeten werd.

Tegenwoordig denken veel mensen na over hun welzijn en gezondheid, over duurzaamheid en klimaat. Mensen zoeken oplossingen in kleinschaligheid, duurzaamheid en natuurlijkheid vooral voor hun voedsel. De afdeling Natuur- en Milieueducatie stimuleert dat door: onderwijs te verzorgen zowel voor de jeugd als andere doelgroepen in de stad; stadslandbouw te ondersteunen; en via de stadboerderijen bezoekers bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt.

Stadsboerderij Op den Dijk, Bovendijk 141-143, Den Haag-Wateringse Veld is geopend op dinsdag t/m zondag van 9-17 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.