Toekomstvisie Plaspoelpolder vastgesteld

De raad van de gemeente Rijswijk heeft vorige week de Toekomstvisie Plaspoelpolder unaniem vastgesteld. De visie is gemaakt in een nauwe samenwerking van de gemeente Rijswijk met alle betrokken partijen in het gebied, waaronder ook ImPPPuls (voorheen de Urbanisator), de BBR (Belangenvereniging Bedrijven Rijswijk) en Het Industrieschap Plaspoelpolder.

Uit de visie spreekt een stevige ambitie en een duidelijke koers. Deze richt zich op een verandering van de Plaspoelpolder naar een veelkleurig werklandschap met ruimte voor werken, wonen, leren en recreëren. De landelijke trend is namelijk dat eenzijdige bedrijventerreinen minder perspectief hebben. Met de nieuwe koers worden meer kansen voor investeringen, vernieuwing, duurzaamheid en werkgelegenheid gecreëerd. Het versterkt de gezamenlijke positie in de regio en gaat structurele leegstand tegen door transformatie.

Gezamenlijke ambitie
Een toekomstvisie is nodig om een duidelijk beeld te hebben van de ambities. Dat beeld is belangrijk om initiatiefnemers met plannen voor investeringen duidelijkheid te bieden over kansen en (on)mogelijkheden in de Plaspoelpolder. Tegelijkertijd geeft een toekomstvisie de gemeente Rijswijk handvatten om initiatieven uit de markt te beoordelen. In de Toekomstvisie wordt het gebied en het krachtenveld waarin het zich bevindt geanalyseerd. Dit resulteert in zes speerpunten voor de nieuwe gebiedsaanpak: volwaardig onderdeel van Rijswijk; sterk verblijfsklimaat; werkgelegenheid en onderwijs; groen en duurzaam; specifieke kwaliteiten en milieus versterken; en het benutten van de goede ligging en perfecte ontsluiting. Het gaat om een geleidelijke ontwikkeling van functiemenging, vergroening en verduurzaming. Het is een dynamisch proces, waarbinnen de eerste projecten al zijn of worden uitgevoerd. Dit levert werk en arbeidsplaatsen op.

Markt ook aan zet
Vastgoedeigenaren zijn verantwoordelijk dat hun panden weer huurders krijgen. In sommige gevallen is (sloop en) herontwikkeling noodzakelijk. Er worden al veel investeringen gedaan door vastgoedeigenaren, zoals de nieuwbouw van het kantoor van het Europees Octrooibureau. De gemeente Rijswijk investeert op haar beurt honderdduizenden euro’s in de kwaliteit van de openbare ruimte, zoals in het groen, de wegen (de herinrichting van de Treubstraat is daarvan een voorbeeld) en een openbaar wifi-netwerk. Ook ondersteunt de gemeente de vergroening en verduurzaming van de Plaspoelpolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.