Toneelgroep Elf speelt ‘Puntwederik’ van Peter van Straaten

Na een aantal wat serieuzere stukken op rij te hebben gespeeld, komt Toneelgroep Elf nu met een komedie in zes scènes van de bekende cartoonist Peter van Straaten: ‘Puntwederik’. Van Peter van Straaten is minder bekend dat hij ook toneelstukken heeft geschreven waaronder twee eenakters ‘Een lichte lunch’ en ‘Welwezen’ en deze komedie ‘Puntwederik’, waarin het bekende thema van Van Straaten centraal staat, namelijk het onbegrip tussen de (getrouwde) man en vrouw.

In deze komedie maakt het publiek kennis met Alies en Coen, een ouder stel, jarenlang getrouwd, en waarvan hun huwelijk in de sleur zit. Alies heeft duidelijk heel andere interesses dan Coen, waardoor de communicatie tussen de twee niet meer zo soepel verloopt.
Alies is dol op tuinieren en heeft groene vingers, Coen is een gepensioneerde schoenverkoper. Hij heeft geen interesse (meer) in planten en bloemen, maar houdt zich uitsluitend bezig met zijn ‘taken’ in het huis en doet verder liever niets. Hij heeft een brief gekregen van een oude vriend van hem die in Milaan woont en Coen uitnodigt hem daar eens op te zoeken, maar Coen heeft er niet zo’n zin in.
Opeens staat er een vreemde man in hun tuin. Omdat deze man de tuin heel erg bewondert, wordt hij binnen gevraagd. Het blijkt Onno te zijn, een gepensioneerde speelgoedfabrikant die onlangs is gescheiden en zijn tuin heel erg mist. Hij woont bij zijn ‘jongere zuster’ Sylvia, die een drukke baan heeft.
Onno valt zeer in de smaak bij Alies, want zij blijken een aantal hobby’s gemeen te hebben. Onno mag zelfs komen helpen in de tuin en eventueel logeren bij Alies als hij dat wil, tot ongenoegen van Coen. Coen besluit dan toch alleen naar Milaan te gaan. In werkelijkheid gaat hij naar een eenvoudig hotel om de hoek van waar hij woont. Hij huurt de kamer, die van Onno was, die dezelfde ideeën heeft als Coen, namelijk af en toe er eens helemaal alleen tussenuit gaan om te kunnen doen waar je zelf zin in hebt.
Als de ‘jongere zuster’ van Onno, Sylvia, de kamer van Onno binnenkomt en Coen daar aantreft, blijkt het een feest van herkenning te zijn van twee klasgenoten uit hun middelbare schooltijd. Zo komt Sylvia, in werkelijkheid de jongere vriendin van Onno, erachter dat Onno niet naar Groningen is, maar bij Alies logeert en dat Coen niet in Milaan zit, maar op dezelfde kamer om er een paar dagen alleen te kunnen zijn zonder gezeur aan hun hoofd.
Sylvia besluit Onno te gaan zoeken en komt bij Alies op bezoek. Onno is dan al gevlucht via de tuin. De twee dames kennen elkaar van de boetiek van Sylvia en maken een plan om de twee mannen te ‘verrassen’. Het kamermeisje Klaartje speelt daarbij een onduidelijke rol.

Steenvoorde
Veel mensen zullen de situaties herkennen, van mensen uit hun omgeving of misschien wel van zichzelf. Toneelgroep Elf speelt op zaterdag 2 maart om 20.11 uur en op zondag 3 maart om 14.11 uur in het Theater Woonzorgcentrum Steenvoorde, Generaal Spoorlaan 62, Rijswijk. Kaarten à 11 euro zijn te bestellen per e-mail: info@toneelgroepelf.nl of per telefoon: 06-30154004.
Meer informatie staat op www.toneelgroepelf.nl. Geïnteresseerd in Toneelgroep Elf? De groep zoekt (meer) spelers, decorbouwers, en technici (licht en geluid). Neem vrijblijvend contact met ons op via de website, e-mail of per telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.