Uitvaartondernemer De Jong draagt bij aan duurzaamheid

 

De Rijswijkse uitvaartondernemer Erik de Jong wil in zijn werk een steentje bijdragen aan duurzaamheid. Dat doet hij door gebruik te gaan maken van massiefhouten milieuvriendelijke uitvaartkisten. Daarvoor werkt hij samen met Van Wijk Uitvaartkisten in Capelle aan den IJssel.

Bij het produceren van uitvaartkisten wordt op dit moment het meest gebruik gemaakt van spaanplaat. Hier is tenslotte ook de meeste vraag naar. Bij veel crematies en begrafenissen is dit voor de nabestaanden veelal de goedkoopste keus. Maar is het gebruik van uitvaartkisten uitgevoerd in spaanplaat wel een verstandige keus?
Van Wijk richt zich al vijf generaties lang op het fabriceren van uitvaartkisten. Nu presenteert het bedrijf een nieuwe lijn kisten, gemaakt van massief populierenhout. De kwaliteit blijft onverminderd hoog. Ze worden aangeboden voor een prijs die iets hoger is dan die van de spaanplaat-uitvaartkisten. De vraag naar massiefhouten milieuvriendelijke kisten met een moderne uitstraling neemt toe. Van Wijk heeft daar nu op ingespeeld. En Erik de Jong gaat er in mee vanuit zijn ambitie als maatschappelijk ondernemer in Rijswijk.

Voordelen
Erik de Jong ziet grote voordelen in de nieuwe kisten: bij de productie met spaanplaat komen giftige stoffen vrij. Bij een populierenhouten kist wordt ruim tachtig procent minder chemische stoffen, zoals lijm, gebruikt. Nog een nadeel van spaanplaat is, dat het formaldehyde bevat, een onaangenaam riekend gas, dat irritaties van de huid, ogen, neus en keel kan veroorzaken.
“Andere voordelen van de nieuwe uitvaartkist zijn,” aldus Erik de Jong. “Er is minder aardgas nodig tijdens een crematie dan bij spaanplaat. Bovendien geeft het gebruik van populierenhout een schonere verbranding, omdat er minder giftige stoffen vrijkomen. Ook bij begraven heeft de massieve uitvaartkist de voorkeur. Bij begraven gaat het lichaam ontbinden. Dit hele proces duurt ongeveer tien jaar. Een spaanplaat-uitvaartkist is gemiddeld al binnen veertien dagen uiteengevallen, waardoor het ontbindingsproces wordt vertraagd. Dit is bij een massief populierenhouten uitvaartkist niet het geval.”
“Bovendien,” besluit De Jong, “is het toch een mooie gedachte dat je na je dood nog bijdraagt aan een beter milieu.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.