Op vrijdag 25 januari introduceerde de Kessler Stichting samen met Reakt en de Prael de zogeheten ‘strippenkaart’ voor arbeidsmatige dagbesteding in Den Haag. Doel van deze strippenkaart is om potentiële deelnemers aan dagbesteding (Wmo) laagdrempelig te laten kennismaken met een arbeidsmatig dagbestedingsaanbod. Een dergelijke kennismaking met arbeidsmatige dagbesteding, een waardevol alternatief voor werk, bestond niet eerder in Den Haag.
De Kessler Stichting is de initiatiefnemer van deze strippenkaart in Den Haag en heeft hiervoor samenwerking gevonden met Reakt en De Prael. Reakt lag voor de hand, aangezien zij eerder een soortgelijke strippenkaart hebben bedacht en in diverse wijken in Rotterdam met succes hebben ingevoerd voor activiteiten in de buurt of bij welzijn. De Prael is een mooie sociaal ondernemer die de brug tussen arbeidsmatige dagbesteding en werk helpt te leggen. Deze samenwerking maakt het mogelijk om potentiële deelnemers te laten kennismaken met een divers arbeidsmatig dagbestedingsaanbod.
Uiteenlopende werkzaamheden zelf ervaren via strippenkaart
Bij de Kessler Stichting kan men kennismaken met de werkzaamheden binnen het sorteercentrum en vintage kledingwinkel Pakkie Deftig, de Houtwerkplaats, Fietswerkplaats en Juttersgeluk Den Haag- om plastic op het strand te jutten. Bij Reakt kunnen deelnemers terecht bij Pluk!, een zorgboerderij met horeca, of creatieve workshops volgen bij Anders Bekeken Zuidwal. Bij De Prael kunnen deelnemers meewerken in het restaurant, de keuken of brouwerij. Via de strippenkaart kan men zelf ervaren welk werk het beste past.
Laagdrempelige manier
Arbeidsmatige dagbesteding is een mooie manier om de kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden van mensen met een kwetsbaarheid aan te spreken. Niet de problematiek staat centraal, maar iemands potentie. Dit kan laagdrempelig en op maat. Om te beginnen krijgen mensen een werkritme en structuur in hun dag. Doordat men op een laagdrempelige manier werkervaring opdoet is de stap naar beschut werk, vrijwilligerswerk of een betaalde baan kleiner. Daarnaast is de ervaring dat er vriendschappen ontstaan doordat mensen meer sociale contacten hebben door dagbesteding.
Afgelopen vrijdag was de introductie van de unieke sprippenkaart. Op de foto staan de vertegenwoordigers van de drie samenwerkingspartners van de strippenkaart arbeidsmatige dagbesteding in Den Haag. Van links naar rechts Jan Koppen, operationeel directeur van Brouwerij De Prael, Serena Marongiu, manager ambulante locaties Reakt, en Masha Wight, manager primair proces van de Kessler Stichting.
Foto Eveline van Egdom
A.Parbhoe
Ik wil graag in aanmerking komen voor de Unieke strippen kaart.