Dinsdagochtend 12 maart kwamen 25 oudere wijkbewoners samen in het Haagse wijkcentrum Bouwlust om via een tweede Woonpleziercafé te ontdekken welke objecten en plekken bijdragen aan woonplezier in hun wijk. Langer zelfstandig thuis wonen is het devies van zowel de overheid als van de meeste ouderen zelf. Ideeën om hier invulling aan te geven, gaan vaak over (veronderstelde) behoeften, bijvoorbeeld met betrekking tot toegankelijkheid, veiligheid en hulpmiddelen. Er wordt nog te weinig rekening gehouden met de verschillen tussen ouderen onderling en hun individuele woonwensen.
Dr. Anne Annink van Leyden Academy on Vitality and Ageing vertelde die ochtend over het onderzoek naar woonplezier van zelfstandig wonende ouderen in verschillende woonomgevingen. Woonplezier is heel persoonlijk en woonwensen en -behoeften veranderen naarmate we ouder worden. De wijkbewoners werden deze ochtend uitgedaagd om niet alleen na te denken, maar ook te voelen. Op een plattegrond van de wijk konden de deelnemers aangeven welke plek belangrijk voor hen is.
Tegel eruit, plant erin
De supermarkt op loopafstand blijkt niet alleen comfortabel te zijn; op deze plek zien de wijkbewoners regelmatig bekenden wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en de geur van koffie in de corner roept een thuisgevoel op. De tramhalte om de hoek maakt het mogelijk om snel naar het centrum te kunnen gaan, maar voelt wel heel koud en tochtig. Met een kleine ingreep zou deze plek veel plezieriger kunnen worden. Veel oudere wijkbewoners blijken natuur in de wijk belangrijk te vinden, al wordt dit door de nieuwbouw steeds minder zichtbaar. Wat kunnen ze zelf doen op hun woonplezier in de wijk te vergroten? Tegel eruit en plant erin, groene routes markeren en het eigen balkon volhangen, aldus de deelnemers.
Handige tips
Wilt u ervaren hoe woonplezier ontstaat en weten welke objecten en plekken in de woning en in de buurt daaraan bijdragen? Leyden Academy on Vitality and Ageing organiseert bijeenkomsten waarbij een wetenschapper op basis van haar ervaringen vertelt wat woonplezier is en aan de hand van foto’s concreet laat zien hoe woonplezier ontstaat in de woning en in de wijk. Daarna gaan deelnemers van 65 jaar en ouder zelf aan de slag. De bijeenkomst wordt altijd afgesloten met een paar handige tips.
Wilt u meer weten over woonplezier of ook een Woonpleziercafé organiseren? Neem dan vrijblijvend contact op met Els Hooning Ouderenconsulent van MOOI Welzijn via e.hooning@mooiwelzijn.nl
Foto: Deelneemster aan het woonpleziercafe in wijkcentrum Bouwlust.
Fotogtraaf: Anne Annink