Page 8 - DeRijswijkseKrant_w1019
P. 8

pagina 8 - 6 maart 2019
www.DeRijswijskeKrant.nl
Onderzoekers: Risico’s asbest vaak overschat
Gemeentelijke woonlasten dit jaar plaatselijk flink hoger
Wonen en werken in een huis met asbest en het verwijderen van asbest- daken leveren veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Niet alleen zijn de risico’s veelal verwaarloosbaar, ook beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid, toont aan dat het huidige asbestbeleid niet realistisch is. Woningcorpo- raties pleiten daarom voor een risicogestuurde benadering op basis van feiten. Dit onderzoek helpt staatssecretaris Van Ark bij het maken van realistisch asbestbeleid.
heidsrisico door vrijgekomen asbest. Dit betekent dat in de huidige situatie maatregelen worden genomen die in de meeste gevallen niet nodig zijn.
Veiligheid voorop
Voor woningcorporaties staat de vei- ligheid en gezondheid van bewoners, medewerkers en opdrachtnemende partijen voorop. Zij vinden het be- langrijk dat iedereen weet hoe ze vei- lig met asbest moeten omgaan. Bij- voorbeeld saneerders, die elke dag plafondplaten met niet-hechtgebon- den asbest slopen. Zij lopen een hoog blootstellingsrisico. In deze situatie is het van belang dat de juiste bescher- mingsmaatregelen worden genomen. Het huidig asbestbeschermingsbeleid is voor deze situatie terecht streng. In veel andere onderzochte situaties zijn de risico’s verwaarloosbaar en zijn be- schermingsmaatregelen daarmee niet noodzakelijk.
Risicogestuurd asbestbeleid
Corporaties vinden dan ook dat de huidige praktijk is doorgeslagen. ‘De wettelijke normen, complexe werkwij- zen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhou- ding tot het werkelijke risico. Dit on- derzoek naar beschermingsmiddelen bevestigt dat we het doorgeslagen as- bestbeleid moeten aanpassen’, aldus de opdrachtgevers. Zij pleiten daarom al geruime tijd voor een risicogestuurd asbestbeleid op basis van feiten.
Asbestbeleid
Aedes en de corporaties bieden het onderzoek aan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De resultaten helpen staatsse- cretaris Van Ark om het asbeststelsel aan te pakken en risicogestuurd te ma- ken. Woensdag 6 maart debatteert de Tweede Kamer over het asbestbeleid.
Deze studie naar beschermingsbeleid bij asbest is uitgevoerd door onderzoe- kers van TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab. Branchevereniging Aedes en de woningcorporaties Talis, Woon- bron, Vestia en Mitros hebben het
onderzoek laten uitvoeren bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van het huidige asbestbeleid. Dit be- leid gaat uit van het nemen van (be- schermings)maatregelen bij aanwezig- heid van asbest zonder inzicht in het feitelijke blootstellings- en gezond-
Huiseigenaren betalen dit jaar ge- middeld 3,4% hogere gemeente- lijke woonlasten dan in 2018. De stijging is ruim boven de verwach- te in atie van 2,4%. Omdat iedere gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot.
De stijging van de gemeentelijke woonlasten is voor veel mensen een nieuwe tegenvaller, naast de al be- kende hogere energielasten. Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing met gemiddeld 5,5% fors omhoog. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10%.
Dat kan inwoners  ink raken in hun portemonnee. In Cuijk is de reke- ning voor huiseigenaren dit jaar ge- middeld ¤ 106 hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim ¤ 90 omhoog en met vergelijkbare bedragen in Ouder Amstel, West Be- tuwe en Sint Oedenrode. Ook Am- sterdam wordt duurder; huiseigena- ren in de hoofdstad betalen dit jaar ¤ 65 meer aan hun gemeente.
Afvalstoffenheffing
De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemid- deld¤1330endatisruim¤200 meer dan vorig jaar. Wonen in Bloe- mendaal is hiermee bijna twee keer zo duur als de gemiddelde Neder- landse gemeente, waar de woonlas- ten ¤ 774 bedragen. Landelijk ge- middeld stijgen de woonlasten met gemiddeld ¤ 25 ten opzichte van vorig jaar.
Bijzonder is Giessenlanden (per 1 januari met Molenwaard gefuseerd in de gemeente Molenlanden). Hier betalen huishoudens dit jaar ruim ¤ 160 meer. Dat komt doordat de ge-
mannen aan in een onderzoek naar de handel in harddrugs. Het onderzoek startte naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem. De mannen werden aangehouden tijdens een deal op de Thorbeckelaan in Gouda. Een van de mannen zou in meerdere plaat- sen actief zijn, onder andere in Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Gouda, Reeuwijk en Moerkapelle. In zijn wo- ning en auto vond de politie een hoe- veelheid harddrugs.
90 aanhoudingen
Naar aanleiding van anonieme mel-
meente een eerdere korting schrapt en omdat ook hier de afvalstoffen- hef ng  ink stijgt.
Uitzonderingen op de regel
Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de woonlas- ten in 26 gemeenten dalen, ondanks de vaak hogere afvalstoffenhef ng. Voor huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel betekent dit dat de rekening van hun gemeente dit jaar gemiddeld ¤ 30 lager uitvalt.
Overzicht per provincie en gemeente Vereniging Eigen Huis publiceert top-5 lijsten van de ontwikkeling van gemeentelijke woonlasten. Op www.eigenhuis.nl staan interactieve provinciekaarten waarop per ge- meente de ontwikkeling van de ver- schillende soorten woonlasten zijn te zien. Daar staan ook Top-5 lijsten van gemeenten waar de lasten stijgen en dalen. Van enkele gemeenten zijn nog geen cijfers bekend, meestal is een gemeentelijke fusie daarvan de oorzaak. Deze gemeenten zijn op de kaarten grijs gekleurd.
Over het onderzoek
Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse ge- meenten. In november publiceert de vereniging een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in het nieuwe jaar het volledige overzicht van alle 354 gemeenten. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb. Het onderzoek is uitge- voerd door Marlyse Research. Alle in het onderzoek gepubliceerde bedra- gen zijn door de vermelde gemeenten zelf verstrekt.
dingen heeft de politie-eenheid Den Haag in 2018 90 aanhoudingen kun- nen doen. Ook is er in totaal 390.554 euro in beslag genomen en zijn er 5516 hennepplanten aangetroffen en vernietigd.
Via Meld Misdaad Anoniem kwamen bij de Politie Den Haag het afgelopen jaar 1313 meldingen binnen. Over softdrugs (455) en harddrugs (339) kwamen de meeste meldingen bin- nen. Ook over geweld (152), diefstal en verduistering (125) en  nancieel- economische delicten (84) werd bij M melding gedaan.
Stijging anonieme meldingen drugslabs regio Den Haag
Regio Den Haag - Volgens cijfers van Meld Misdaad Anoniem is het aantal anonieme meldingen over drugslabs in de regio Den Haag gestegen van 5 in 2017 naar 25 in 2018. De politie is blij met iedere anonieme melding. Zo kan de poli- tie met hulp van burgers nog meer zaken oplossen. De stijging is in lijn met de landelijke stijging van mel- dingen over drugslabs.
Vorig jaar 25 juli werd een drugslab opgerold aan de Draadbaan in Leider- dorp naar aanleiding van een anonie- me tip over een chemische geur die bij het pand werd geroken. Een 65-jarige man werd aangehouden. Agenten die poolshoogte namen roken eveneens een vreemde lucht. Signalen zoals geur of veel (nachtelijke) activiteit zijn vaak aanleiding voor een melding, al dan niet anoniem.
M.-tip leidt naar half miljoen euro aan cocaïne Op 6 februari hield de poli- tie een 31-jarige man uit Zoetermeer aan voor de handel in drugs. De po- litie kwam de man op het spoor naar aanleiding van een M.-tip. In zijn wo- ning in Den Haag vond de politie een geldbedrag van 57.000 euro en ruim
vijf kilo cocaïne, met een straatwaar- de van ruim een half miljoen euro. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen, evenals een auto, een duur merkhorloge en enkele andere kost- bare goederen.
De politie hield op 21 maart drie



































































































   6   7   8   9   10