Zomertijd

Pas in de loop van de zondagochtend begon ik hier en daar de klokken op zomertijd in te stellen. Niet eerder. Het is een kleine daad van verzet tegen dat systeem van zomertijd en wintertijd. In de kranten lees ik steeds meer twijfels over het nut.

Dat gedoe met de tijd heb ik nooit leuk gevonden. Praktisch evenmin. Is het ‘s morgens nog donker, dan doe ik de grote lamp aan. Is het ‘s morgens eerder licht, dan is het ‘s avonds weer eerder donker en dan gaat dus de verlichting aan. Het levert dus nul besparing op, alleen ergernis.

Die ergernis is dezelfde ergernis als de brave overheidsbeloftes van die sleepwet: dat het voor ons eigen bestwil is. Met die wet wil de overheid heel veel persoonlijke informatie van heel veel mensen binnenslepen, in de hoop in het net wat criminele visjes aan te treffen. Vertrouwt u als onschuldige burger uw informatie aan de overheid toe? De afgelopen jaren stonden de kranten bol van de interne ongelukken: dan weer was er iets gehackt, dan weer lagen er persoonlijke gegevens op straat, dan weer was er een ernstig beveilingslek geconstateerd. Meer veiligheid is goed. Maar beveiliging is een vak, dat de overheid niet geleerd heeft. Inderdaad, ik stemde tegen de sleepwet.

Ideetjes als de sleepwet en de zomertijd maken me opstandig. Ze dwingen me mee te doen, terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Die sleepwet gaat er toch komen, alleen in een andere verpakking en met een andere naam. De zomertijd blijft, al moet ik de eerste superenthousiasteling nog tegenkomen. Het is dwang. Die dwang maakt rebels, en rebels maakt kritisch.

Alles en iedereen dat zich overheid voelt, gaat eisen stellen en dwang uitoefenen. Bel ik de apotheek op met een simpele vraag, dan eisen ze mijn geboortedatum voor hun systeem, anders willen ze geen antwoord geven. Deze week ga ik van apotheek veranderen. Bel ik een bedrijf waar ik een betalende klant ben, dan moet ik “om u beter van dienst te kunnen zijn” door een oerwoud van “druk 7 wanneer u” en die opties vergeet ik elke keer (ook door opkomende drift). Waarom is dat toch zo? De overheid moet voor land en burgers zorgen, en dat betekent luisteren, volgen en dienen.

Binnen een week ben ik aan die zomertijd gewend, u hopelijk ook. En toch is en blijft het verkeerd, dat overheidgemorrel.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.