Oliebollenrecept voor circa 30 stuks

De ingrediënten:
– 1 kilo tarwebloem
– 1 flesje oud bruin bier (300 ml)
– 700 ml water
– 20 gram zout
– 50 gram suiker
– 80 gram verse bakkersgist
– 2 gram kaneel
– 8-10 druppeltjes citroensap
– 250 gram rozijnen en krenten
– 100 gram verse appelstukjes (goudreinetten)
– arachideolie of zonnebloemolie

Extra handige benodigdheden:
– een grote ijsschep
– een schone emmer, minimaal 10 liter
– een elektrische mixer met kneedhaken

De bereiding:
1. Laat de rozijnen en krenten minimaal een uur wellen in warm water (of bijvoorbeeld al 1 of 2 dagen van te voren).
2. Zeef de rozijnen en krenten zodat het water grotendeels is weggelekt.
3. Neem een grote beslagkom en meng het warme water en het bruine bier.
4. Gebruik de mixer met kneedhaak, zet hem op de laagste stand en strooi het gist erbij. Meng het heel even tot het gist is opgenomen.
5. Onder het mixen alle bloem toevoegen en het beslag kort mengen.
6. Voeg alle vulling toe; de krenten/rozijnen, kaneel, suiker, zout, appelstukjes en citroensap.
7. Nadat alles door elkaar is gemixt, alles uit de kom de emmer ingieten.
8. Maak een oude theedoek nat met heet water en dek de emmer daarmee af.
9. Plaats de emmer op een tochtvrije plek waar het lekker warm is en laat het ongeveer 50 minuten tot 1 uur rijzen.

De laatste stap
Verwarm de olie tot een temperatuur van 180 graden. Schep het deeg uit de emmer met de ijsschep in de olie zodat er een oliebol ontstaat. Doop de ijsschep na iedere bol even in de hete olie, zo glijdt het deeg er gemakkelijk uit. Zo’n 6 tot 8 minuten zou voldoende moeten zijn. Doe er niet teveel oliebollen tegelijk in, anders koelt de olie te snel af en worden de bollen vet. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.