DeZuidwesterKrant_w1619
P. 1
Oplage: 69.500 redactie@haagmedia.nl 9e jaargang - week 16 - 17 april 2019 De ZuidwesterKrant is een uitgave van
Goede doel: Ronnie Ronaldo in actie voor KIKA
UW HUIS VERKOPEN?
K k op pagina 2
p3 p5 p7 p8
Stomaverpleegkundigen Duurzaamheidsmix als recept Ontroerende voorstelling over Toptennis komt naar HagaZiekenhuis krijgen award voor gezond ouder worden Tweede Wereldoorlog Den Haag
GENEESKUNDE LEZERSACTIE CULTUUR SPORT
Protesten tegen herrietrams Dedemsvaartweg
Hart voor Den Haag/Groep de Mos is helemaal klaar met de herrie die de bewoners ervaren aan de Dedemsvaartweg. De herrie is afkomstig van tramtoestellen die via de Dedemvaartsweg rijden naar de remise van de HTM. Hart voor Den Haag vindt dat de gemeente en HTM hier samen iets aan moeten doen.
Van bewoners op de Dedemvaarts- weg in stadsdeel Escamp ontvangt Hart voor Den Haag wekelijks veel klachten over trams die te hard over de kruising Melis Stokelaan en de De- demvaartsweg rijden en onnodig het belletje van de tram laten luiden in de nachtelijke uren. Sinds drie jaar voegt het sterk gestegen aantal (veel zwaar- dere) trams daar zoveel geluids- en trillingsoverlast aan toe dat de situatie voor de bewoners inmiddels onleef- baar is geworden.
Naar aanleiding van herhaalde klach- ten slijpt de HTM af en toe de wielen van de teams weer rond maar de HTM doet niks aan het achterstallig onder- houd van de rails en ondergrond. Ook schiet het toezicht op de snelheidsbe- perking die de HTM voor het eerste deel van de Dedemsvaartweg (vanaf de Meppelweg) heeft ingesteld tekort om- dat er onvoldoende toezicht is op de na- leving. Het gemeentebestuur lijkt doof voor klachten van de bewoners en ver- wijst categorisch terug naar de HTM.
Niet gehoord
Fractievertegenwoordiger Mohamed Balah heeft op verzoek van de bewo- ners verschillende bezoeken gebracht aan de Dedemvaartweg gebracht om naar de klachten te kijken maar vooral te luisteren. ‘’Het wordt nu eens tijd dat het stadsbestuur komt luisteren, de herrie is zo erg dat bewoners uit protest “stop herrie-tram” op hun ra- men hebben geschilderd. De bewoners voelen zich niet gehoord en dat kan en mag niet de bedoeling zijn!” zo stelt Mohamed Balah.
Gillend gek
Raadslid Jelle Meinesz vindt dat het tijd wordt dat de wethouder in gesprek gaat met de bewoners en op locatie naar de herrie gaat luisteren. ‘’Ik zal via schriftelijke vragen hiertoe een verzoek doen, eveneens dat de wet- houder de communicatie onderhoud met deze bewoners tot dat de overlast verholpen is. Er moet geluisterd wor- den naar de mensen en naar de herrie, want men wordt er gillend gek!”
Criminelen vissen naar bankpassen via sms
De Paashaas
bezoekt
Parijsplein
Zaterdag 20 april bezoekt de ‘Echte Paashaas’ winkelcentrum Parijsplein. De paashaas komt samen met zijn hulpje naar het winkelcentrum en deelt heerlijke chocolade eitjes uit.
Tussen 12.00 en 16.00 uur kom je deze opval- lende verschijning tegen. De paashaas loopt rond
en deelt aan iedereen die hij tegenkomt lekkere chocolade eitjes uit. Uiteraard kunnen de kinde- ren hem ook een handje of zelfs een knuffel geven. Ook gaat de paashaas graag met je op de foto! Win- kelcentrum Parijsplein kunt u vinden op Facebook via @parijsplein. Via de Facebookpagina blijft u op de hoogte van al het nieuws en de evenementen
van het winkelcentrum.
Parijsplein, voor al uw dagelijkse boodschappen om de hoek in Lage Veld!
‘Uw bankpas is verouderd en ver- valt overmorgen. Vraag uw bank- pas geheel gratis aan en voorkom blokkade van uw bankpas via dit webadres...’
Met sms-berichten van deze strekking proberen criminelen steeds vaker pin- passen en bijbehorende pincodes in handen te krijgen. Slachtoffers van deze vorm van cybercrime worden
gevraagd naar hun inloggegevens of pincode. Vervolgens moeten ze de bankpas opsturen naar een willekeu- rig adres in Nederland. De criminelen vissen daar de pas uit de bus. Phishing dus in vrij letterlijke zin, in dit geval ‘smishing’ genoemd.
Honderden meldingen
Banken zien de laatste weken een toe- name in dergelijke meldingen. De po-
litie telt al honderden meldingen. Hoe herken je dit soort nepmeldingen? Ook al zien de berichten er nog zo echt uit, banken vragen nooit om inloggege- vens of pincodes van klanten en ze verzoeken nooit bankpassen per post op te sturen.
Zelf controleren
Ontvang je berichten met een linkje dat je niet vertrouwt, dan kun je deze eenvoudig controleren. Via checkjelin- kje.nl kun je nagaan of een link ook echt naar een website van een bank gaat. Honderd procent garantie geeft deze controle echter niet, omdat som- mige mala de websites pas kortgele- den zijn opgezet.
Zie pagina 6
Mooi met Koningsdag